איך בא לי ללכת כבר למרפאת השיניים.. נכון שנשמע לכם לא אמין?
מישהו חולם להגיע כבר לבצע טיפול שורש, או השתלה? הטיפול היחיד שאנשים שמחים ורוצים ביוזמתם להגיע בכיף למרפאת השיניים הוא כמובן הבהרת שיניים.
אז מה זו בדיוק הבהרת שיניים, שמכנים אותה בטעות 'הלבנת שיניים'?
הבהרת שיניים בוצעה כבר לפני שנים רבות. ביוון העתיקה היו רופאים שטיפלו במחלות מסויימות באמצעות שתיית שתן (אגב, שיטה זו עדיין נהוגה במקומות שונים בעולם!). החולים גילו שהשיניים שלהם בהירות יותר לאחר הטיפול המסור. שתן שנשאר לעמוד הופך לחומצה אורית (חומצת שתן) שהיא חומר מוצא למי חמצן. גם היום החומר שבאמצעותו מבהירים שיניים הוא נגזרת של מי חמצן, ההבדל הקטן הוא שהחומר מופק בדרכים אחרות.
איך ההבהרה פועלת על השן?
חומר ההבהרה מונח על האמאייל שהוא השכבה החיצונית של השן. החומר חודר דרך האמאייל לשיכבה הפנימית יותר, הדנטין, שנותנת לשן את צבעה הצהבהב. החומר הוא נגזרת של מי חמצן והוא משנה את הצבע של הדנטין לבהיר יותר. אם מקור הצביעה באמאייל, אין טעם בהבהרת השן בשיטה הזאת. יש לסלק את הצביעה החיצונית ואם מקור הצבע באמאייל עצמו יש לפעול באמצעות ג'ל פומיס וחומצה (מפורט בהמשך).
מהן השיטות הקיימות היום בתחום זה ברפואת השיניים האסתטית או רפואת השיניים הקוסמטית?
הבהרת שיניים בשיטה הביתית. המטופל עובר בדיקת שיניים במרפאה והרופא בודק האם ניתן לבצע הבהרת שיניים. מכינים סדים להבהרת שיניים לפי מיטבע שנלקח מהמטופל. כשהסדים מוכנים, המטופל מקבל מזרקים להבהרה והסברים. הפעולה של ההבהרה היא עצמאית. צריך להרכיב את הסד על השיניים לאחר הכנסת החומר המבהיר לתוך הסד. השימוש בסדים אורך כשבועיים-שלושה לכל לסת.
מומלץ לבצע את ההבהרה בכל לסת בנפרד. זמן השימוש בכל פעם כשעתיים עד 4 שעות, אין חובה לישון עם הסדים.
הבהרת שיניים במרפאה. יש מספר מכשירים שמסייעים בהבהרה. בכולם העיקרון דומה - הרופא מניח חומר בידוד שמונע מחומר ההבהרה לזלוג לכיוון החניכיים, השפתיים והלשון, ומניח חומר הבהרה על השיניים. החומר פועל תמיד באותו אופן. מכשירים שונים עוזרים לחומר לעבור שפעול מהר יותר (מנורות שונות, לייזר וכדומה). התוצאות דומות בכל השיטות, השיניים מבהירות לרוב עד 2 גוונים לפי מפתח צבעים שנמצא במרפאה.
נהוג לצלם לפני ואחרי הטיפול כאשר הצבע מהמפתח מוחזק בסמוך לשיניים.
הבהרת שן לא ויטלית (שן לאחר טיפול שורש). הרבה פעמים אחרי טיפול שורש השן מאפירה. אחת השיטות הנפוצות להבהיר את השן היא לבצע הכנה פנימית בשן ולהניח שם חומר הבהרה וסתימה זמנית. תוך מספר ימים השן מבהירה וניתן לבצע שחזור קבוע.
הבהרת שיניים באמצעות ג'ל שמכיל אבקת פומיס (שנועדה לליטוש) וחומצה. מתאים לסילוק הכתמה במקרים מסויימים מהאמאייל. בשיטה זו האמאייל (השיכבה החיצונית של השן) עובר ליטוש שמסיר ממנו שיכבה עדינה וההכתמה נעלמת.
לפני ביצוע הבהרת שיניים יש לנקות את השיניים מאבנית ומצביעה חיצונית. ניתן לנקות באמצעות משחה שמורידה הכתמה וניתן לבצע טיפול בהתזה של אבקה ומים על השיניים, מה שמזכיר התזת חול. מאוד יעיל בהכתמה קשה.
תופעות הלואי:
רגישות בשיניים במהלך טיפול ההבהרה או אחריו. לרוב הרגישות חולפת תוך מספר ימים לכל המאוחר. ניתן לעשות הפסקות בתהליך ההבהרה הביתי או להחליף את החומר לחומר בריכוז נמוך יותר או להשתמש בחומר נגד רגישות.
מה גורם לצביעה בשיניים?
הכתמה חיצונית מפיגמנטים שנמצאים במזון כגון קפה ותה, ועישון.
צביעה פנימית של השיניים יכולה לנבוע ממספר סיבות:
גיל. הצבע נעשה כהה עם השנים.
תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הטטרציקלין שניתנות לפני גיל 8 שוקעות בעצמות ובשיניים וגורמות לצביעה אופיינית בשכבות אופקיות.
היום לא רושמים תרופות אלו לילדים.
נמק במוך השן עקב חבלה או עששת. גם עששת משנה את צבע השן.
לעיתים מופיעה צורה של ענן לבן על חלק מכותרות השיניים. זה יכול לנבוע מפלואורוזיס, עודף קל של פלואוריד שהמטופל צרך בילדות.
עודף רב של פלואוריד, פלואורוזיס קשה, גורם להכתמה קשה בצבע חום – חלודה על השיניים.
יש גם סיבות אחרות, כגון מחלות גנטיות שונות של השיניים שגורמות לקילוף האמאייל וסיבות שונות שגרמו להסרת האמאייל בעקבות חומצה או שחיקה.
מתי אי אפשר להבהיר שיניים?
כשלמטופל יש כתרים או תותבות באזור שאותו הוא מבקש להלבין.
בגיל צעיר, עד גיל 17-18 לא מומלץ לבצע הבהרת שיניים, כי המוך (השכבה הפנימית בשן שמכילה עצבים וכלי דם) בגילאים צעירים הוא רחב והבהרת שיניים עלולה לגרום לרגישות גבוהה ולנזק לשן.
כאשר השיניים פגועות מעששת או שהמטופל סובל מרגישות גבוהה כדאי להימנע מהבהרת שיניים כדי להימנע מנזק לשיניים.
כאשר בשיניים הקדמיות יש שחזורים (סתימות) צריך להבין שהשחזורים לא ישנו את צבעם בעקבות ההבהרה וצריך לצפות שיהיה הבדל גוון בין השחזורים לבין השן עצמה שעברה הבהרה. לכן יש לקחת בחשבון שיהיה צורך בהחלפת השחזורים לאחר ההבהרה כשהשן מגיעה לגוון הסופי שלה.
נשים בהריון ומיניקות – לא מומלץ לבצע הבהרת שיניים.
כאשר ידועה רגישות לחומר ההבהרה.
במרפאתי אני מבצע את כל השיטות המוזכרות להבהרת שיניים. טיפול זה הוא פופולרי מאוד ומשמח מאוד את
המטופלים ולכן אני נהנה במיוחד לבצע אותו.