שיטת ה PRF ברפואת שיניים   

בשנים האחרונות פותחה שיטה שנשמעת לאנשים בפעם הראשונה כמו מדע בדיוני:

לוקחים דם מהמטופל לפני הטיפול, מעבירים אותו תהליך מסוים ובסוף משתילים את התוצר מהדם בלסת. אז מה זה PRF ולמה הוא משמש?
PRF – PLATELETES RICH FIBRIN תהליך שהומצא ע"י דר' שוקרון בצרפת והוצג לראשונה בשנת 2001. לאחר לקיחת דם מהמטופל במבחנות, מעבירים את המבחנות סירכוז בצנטריפוגה שנמצאת במרפאה, תהליך קצר שאורך מספר דקות. לאחר מכן הדם מופרד לרכיביו השונים. בחלק העליון של המבחנה מתקבל חומר צהוב שנקרא פיברין. הפיברין הוא סוג של דבק ביולוגי שמסייע לריפוי פצעים. לוקחים את הפיברין ומפרידים אותו משאר חלקי הדם שבמבחנה (הכדוריות האדומות שוקעות לתחתית המבחנה ואין בהן שימוש). הפיברין עשיר בטסיות (PLATELETES). הטסיות מסייעות בתהליך הקרישה של הדם. כאשר ישנו פצע, הטסיות מגיעות עם זרם הדם לאתר הפצע ויוצרות 'אגרגט' – גוש של טסיות שאוטם את מקום הפצע. הטסיות מפרישות חומרים שונים שגורמים לגיוס של תאים נוספים לאתר הפציעה כדי לסייע במנגנון הריפוי.

כאשר משתמשים ב PRF בזמן טיפול כירורגי בפה, אנחנו למעשה מנצלים את היעילות הביולוגית של הטסיות והפיברין כדי שהריפוי של אתר הפעולה הכירורגית שלנו יהיה מהיר יותר והמטופל יסבול מפחות כאבים ותופעות לוואי.

איך משתמשים ב PRF ?
בתחילת הטיפול הכירורגי לוקחים 2 מבחנות של דם מהמטופל או יותר ומעבירים אותן סירכוז. לאחר מספר דקות הדם נפרד לרכיביו ומפרידים את הפאזה העליונה של הפיברין, ומניחים אותה בקופסה מיוחדת שנקראת FIBRIN BOX (פיתוח של דר' שוקרון). בקופסה יש אפשרות לשטח את החומר לממברנה ויש אפשרות להניח אותו בתאים קטנים בצורת גליל ולהניח מעליהם משקולות קטנות. החומר מאוד גמיש ומקבל את הצורה של התא הגלילי שבו הוכנס.

אם אנו מעוניינים לסגור מקום לאחר עקירת שן ולקבל צמיחה טובה של עצם במקום, ניתן להכניס לאתר העקירה גליל של PRF ולתפור את החניכיים מעל. הוכח שהריפוי מהיר יותר, עם הרבה פחות תופעות לוואי, והעצם שנוצרת באתר העקירה איכותית ונוצרת בזמן קצר יותר יחסית לעקירה ותפרים ללא PRF.

אם אנו מעוניינים לבצע השתלה עם או בלי אוגמנטציה (תוספת עצם), הוכח שכיסוי האתר של ההשתלה והאוגמנטציה בממברנה שעשויה מ PRF מזרזת את הריפוי, שומרת על אתר ההשתלה מפני חיידקים, גורמת לזירוז הגעתם של תאים המשמשים לריפוי. הממברנה גמישה מאוד ושומרת על תכונותיה במשך כשבועיים בערך עד שהיא מתפרקת. היא מעולה לשמירה על שתלים שזה עתה הותקנו ועל תחליפי עצם. כאשר מבצעים מבנים על גבי השתלים בסיום ההשתלה (העמסה מידית) ניתן להניח את הממברנה על גבי השתלים ולחתוך בממברנה חורים קטנים ולהלביש אותה מעל המבנים. הממברנה לא נקרעת.

שיטה נוספת היא לקחת את הממברנה העשויה מ PRF ולחתוך אותה לחלקיקים קטנים (בצורה של 'קוסקוס'). בשלב זה מערבבים את ה'קוסקוס' עם תחליף עצם גרגרי שמשמש אותנו באוגמנטציה. ה PRF כזכור משמש כדבק ביולוגי ותכונה זו מסייעת לגרגרי העצם המושתלת להישאר באתר ההשתלה ולהידבק למקומם. חלקיקי ה PRF מסייעים גם ביצירת כלי דם חדשים שהם קריטיים בריפוי העצם. זה נקרא 'אנגיוגנזיס'. שיטה זו היא מאוד שימושית בהשתלות כאשר אנו עוקרים שיניים ומעוניינים לבצע שתלים באופן מידי. מקום העקירה רחב, השתל מוחדר לעצם באזור שבו יש קיר עבה של עצם, ולא לתוך החלל שבו הייתה בעבר השן. לאחר ההשתלה מקבלים אפוא חלל שהכיל בעבר את שורשי השן. אנו מעוניינים שהחלל יתמלא בעצם וכמובן צריכים לתמוך בשתל שכרגע תפוס חלקית בעצם. ערבוב חלקיקי PRF בעצם מושתלת הוא אידיאלי למילוי חללים כאלה. נקבל ריפוי מהיר, יצירה של כלי דם חדשים, תמיכה בשתל, וגיוס של פקטורי גדילה שמסייעים בריפוי העצם ומקצרים את זמן הריפוי.

דר' שוקרון הראה שגם בהרמת סינוס יש יתרון גדול ב PRF. הרמת סינוס היא פרוצדורה שבה מרימים את רצפת הסינוס, שהוא חלל שנמצא מעל שורשי השיניים הטוחנות העליונות. על מנת שיהיה לנו אזור מלא בעצם שלתוכה נוכל להתקין שתלים. בחלק מהאנשים יש חלל סינוס גדול ובמיוחד אחרי עקירות שיניים אחוריות עליונות יש צניחה ופנאומטיזציה של הסינוס – החלל גדל כלפי מטה. אנו מעוניינים, כאמור, להרים את רצפת הסינוס כלפי מעלה. חומר המילוי הנפוץ ביותר המשמש אותנו לשם כך הוא תחליף עצם ממקור בקר. חומר זה אינו מוחלף למעשה בעצם טבעית. כאשר בודקים מתחת למיקרוסקופ דגימת עצם מהסינוס לאחר ריפוי מפרוצדורה של הרמת הסינוס שנעשתה באמצעות עצם ממקור בקר, מוצאים עצם טבעית ובתוכה גרגרים של עצם בקר. כלומר החומר אינו עובר שחלוף. דר' שוקרון הראה במחקר שניתן לבצע הרמה של רצפת הסינוס ללא שימוש בעצם ממקור בקר. הוא השתמש ב PRF בלבד והראה שהתוצאות היו דומות - התקבלה הרמה של רצפת הסינוס, אבל כשנלקחו דגימות מהעצם נמצאה אך ורק עצם עצמית איכותית. למעשה מסתבר שאנו זקוקים לחומר מילוי כלשהו שיהווה שומר מקום עד שהעצם תצמח, אבל אין חובה להשתמש בתחליף שעשוי מעצם ממקור בקר.
ברור שעדיף להשתמש בחומר שעשוי מדם של המטופל ולא מעצם של בקר, כמו כן העצם ממקור בקר יקרה מאוד לעומת הפרוצדורה של ה PRF שכמובן זולה בהרבה.

במרפאת רוממה  ד"ר גלעד בר דיין משתמש באופן תדיר ב PRF ומאוד מרוצה מהתוצאות המתקבלות. היום זה לא מדע בדיוני, זאת המציאות.

 
 
רופא שיניים בחיפה, רופא שיניים חיפה, רופא שיניים קריות, רופא שיניים בקריות, השתלת שיניים בחיפה, השתלת שיניים חיפה, השתלת שיניים קריות, השתלת שיניים בקריות, מרפאת שיניים חיפה, מרפאת שיניים בחיפה, מרפאת שיניים קריות, מרפאת שיניים בקריות, שתלים דנטליים בחיפה, שתלים דנטליים חיפה, שתלים דנטליים קריות, שתלים דנטליים בקריות, טיפולי שיניים לילדים בחיפה, טיפולי שיניים לילדים חיפה, טיפולי שיניים לילדים בקריות, טיפולי שורש, הלבנת שיניים בחיפה, הלבנת שיניים חיפה, הלבנת שיניים קריות, הלבנת שיניים בקריות, השתלת שיניים, השתלת שיניים ביום אחד, השתלת שיניים בצפון, כמה עולה השתלת שיניים, רופא שניים חירום בקריות, רופא שיניים חירום בחיפה, השתלות שיניים בצפון, מרפאות שיניים בחיפה, מרפאות שיניים בצפון, מרפאות שיניים בקריות, רופא שיניים לילדים, רפואת שיניים לילדים, טיפולי שיניים בגז צחוק, גז צחוק