מדוע הכתר שבוצע בשיניים הקדמיות אינו נראה טבעי למרות שהותאם הצבע?
והחניכיים, מדוע יש להן צבע שונה באזור הכתר? ומדוע הן נראות נפוחות?מדוע החניכיים נסוגו ליד הכתרים?
אחת מן התשובות האפשריות לכל השאלות הללו היא מתכות דנטאליות.
נכון להיום מתכות מהוות את החומר העיקרי ממנו מבוצעים שחזורים ברפואת השיניים. המתכת המועדפת היא זהב. הזהב כידוע הוא מתכת אצילה ובתור שכזה הוא אינו מעורר תגובה לא רצויה אולם הוא יקר ולכן השחזורים המבוצעים מזהב הם יקרים. על מנת להפוך את רפואת השיניים לזולה יותר ולכן זמינה לאוכלוסיה הפחות עשירה, פותחו סגסוגות שונות לשימוש ברפואת השיניים שענו על מספר תנאים בסיסיים כגון: רעילות נמוכה, קורוזיה נמוכה, קשות אך ניתנות לעיבוד, וכמובן, זולות. מתכות אלה החליפו את הזהב כבסיס לכתרים.
למה לא מתכות?
המתכות ככלל חוסמות את מעבר האור לחלוטין ולכן הכתרים נראים "חסרי חיים". המתכות הלא אצילות הן בעלות שיעור מסוים של קורוזיה. הקורוזיה הוא תהליך בו מתכת משחררת יונים בסביבה מימית (רוק), אשר חודרים לרקמות הגוף ולמחזור הדם ועלולים לגרום לנזקים כגון: הכתמה, אלרגיה ועוד. קבוצת האוכלוסייה הרגישה ביותר למתכות הן הנשים , הן נחשפות למתכות יותר מן הגברים (משום שהן עונדות יותר תכשיטים) ואחוז הנשים האלרגיות למתכות באוכלוסיה הוא גבוה מאוד. לעיתים קרובות ניתן ליחס את התגובה בחניכיים ,דלקת חניכיים או נסיגת חניכיים, מסביב לכתר או גשר למתכת ממנה הוא עשוי, בעיקר כאשר השוליים של הכתר תקינים. החלפת הכתר המתכתי בכתר זמני, העשוי מחומר פלסטי, פותרת את הבעיה כמעט באופן מיידי.
לאורך השנים אנו צוברים בפינו מתכות מסוגים שונים :
• לרופאים שונים יש העדפות שונות באשר לסגסוגת המועדפת.
• עם ההתפתחות הטכנולוגית והידע שנצבר , הרופאים משנים את הסגסוגת המועדפת עליהם.
• טכנאים שונים משתמשים בסגסוגות שונות, המיוצרות ע"י חברות שונות.
• לשחזורים באזור הקדמי (האסתטי) יש העדפה לסגסוגות שונות מאשר לשחזורים באזור האחורי (שיניים טוחנות).
• שחזורי האמלגם הנפוצים כל כך אף הם עשויים סגסוגות שונות המכילות כספית ובדיל .
מתכות שונות הנמצאות יחד בסביבה מימית יוצרות "תא גלווני" (סוללה חשמלית).
הזרמים החשמליים הנוצרים מזרזים את תהליך הקורוזיה המשחרר יונים מתכתיים אשר מכתימים את השיניים ומעוררים את התגובה האלרגית. כמו כן הקורוזיה המואצת של שחזורי האמלגם מביאה לשחרור של כספית מהסגסוגת, אשר נספגת למחזור הדם.
"המאה הלבנה" החלה עם פיתוח של חומרים מרוכבים לשחזורים ישירים בצבע השן (סתימות לבנות), והמשיכה עם פיתוח כתרים על בסיס חרסינה וזירקוניה בעלי חוזק רב ללא צורך במתכת. כתרים אלה (מסוג כתרי פרוסרה) הם אסתטיים מאוד והסיבה היא שהם מוליכים אור בדומה לשן ומכאן המראה הטבעי. בייצור הכתרים הללו נעזרים בטכנולוגיות הכרסום הממוחשב (CNC) ומכאן הדיוק הרב אותו משיגים בכתרים אלה.
בדרך זו ניתן גם להכין שחזורים (סתימות) מחרסינה אשר הם אסתטיים מאוד ועמידים יותר מאשר השחזורים הישירים המבוצעים במרפאה מחומרים מרוכבים. שחזורים אלה נקראים מילואות חרסינה (INLAYS).
לסיום ניתן לסכם ולומר:
מי שאינו רגיש למתכות יכול להפיק תועלת משחזורי חרסינה המאוחה למתכת וליהנות משחזור איכותי וזול (באופן יחסי).
מי שמעוניין בשחזורים אסתטיים, במיוחד בשיניים קדמיות, עדיף להשקיע בשחזורים על בסיס חרסינה דחוסה או זירקוניה .
מי שידוע כסובל מאלרגיה למתכות , מוטב לו שיידע את הרופא המטפל באשר לכך, וימנע משחזורים המכילים מתכת , כאשר הפיתרון המועדף הוא ביצוע שחזורים על בסיס זירקוניה.