לא פעם שואלים אותי מטופלים מה זה בדיוק מבנה, ולמה זקוקים לו כשעושים טיפול שורש וכתר. ובכן, לאחר ביצוע טיפול שורש לשן, במקרים רבים חסר חומר שן רב. לא תמיד ניתן לבצע סתימה לאחר ביצוע טיפול שורש, מפני שלפעמים חסר הרבה חומר שן ואין מקום אחיזה לסתימה.
מבנה הוא סוג של שחזור כותרת השן הנתמך בתעלת השורש על ידי יתד המוכנס לתוכה ומתנגד ליציאת השחזור.
יש שני סוגי מבנים: מבנה יצוק ומבנה מיידי.
כאשר יש עדיין חומר שן חלקי בכותרת, יש לרוב אפשרות לבצע מבנה מיידי. הרופא מכין הכנה בתעלת השורש ולתוכו מותאם בורג או יתד שלו ראש שבולט מתעלת השורש החוצה, לכיוון הכותרת. שחזור השן (הסתימה) נאחז סביב ראש הבורג. היתרונות בשיטה זו: היא מיידית ואינה דורשת התערבות מעבדה (שמייקרת את התהליך ולעיתים מהווה גורם לאי דיוקים), וכן הבורג ננעל יפה בתוך התעלה וקשה מאוד לשחזור ליפול. חסרון: המבנה המיידי עשוי שני חומרים שונים (למשל, בורג מזהב וסתימת אמלגם) והוא חלש יותר ממבנה יצוק העשוי ממתכת אחידה.
במקרים בהם חומר השן הכותרתי חסר כולו או כמעט כולו, אין אפשרות למבנה מיידי, היות וראש הבורג לבדו לא יחזיק שחזור נרחב.
במקרים אלו יש צורך במבנה יצוק, המבוצע במעבדה. כמו כן- שן קדמית שבה היתרון הוא למבנה יצוק משיקולי הפעלת כוחות על השן.
הרופא מעביר מטבע של הכנה בתעלת השורש למעבדה, שם מכינים מבנה יצוק ממתכת.
היתרון- המבנה עשוי חומר אחיד, מתכת מאוד חזקה, בניגוד לבורג שעשוי מחומר אחד ולשחזור העשוי מחומר אחר במבנה המיידי.
חסרונות- מחיר גבוה יותר, רגישות גבוהה יותר לאי דיוקים, פגישה נוספת (היות וצריך לחכות לחזרת המבנה מהמעבדה), ויתד שאינו בורגי אלא עשוי בצורת חרוט (פחות מתנגד ליציאה מהתעלה יחסית לבורג).
על גבי המבנה לרוב יהיה צורך בכתר, שמונע שבר בשן ומשחזר את הצורה והצבע המקוריים.
המבנים המועדפים הם המבנים המידיים. היום יש בנמצא מבנים בורגיים העשויים טיטניום. כוחות הלעיסה המועברים לשן עם המבנה עלולים, בסופו של דבר, לגרום לסדקים בשורש השן. המבנים העשויים טיטניום מעבירים את כוחות הלעיסה בצורה מועדפת היות ומידת האלסטיות של הטיטניום קרובה יותר לזו של השן הטבעית יחסית למבנים העשויים ממתכות אחרות (פלדת אל-חלד המצופה זהב, למשל). לפיכך, בשיניים האחוריות נעדיף מבנים מידיים העשויים טיטניום. בשיניים הקדמיות יש דרישה לאסתטיקה גבוהה וניתן להתקין מבנים בצבע השן העשויים קוורץ, גם הם קרובים למידת האלסטיות של שן טבעית ולכן הסיכוי לסדקים בשורשים יורד משמעותית יחסית למבנים מתכתיים שונים.